top of page

Nieuwe Nieuwkopers maken kennis met het oer-Hollandse Sinterklaasfeest.

Van raadsleden en fractieassistenten wordt verwacht dat ze actief meedoen in de samenleving. Joke van Boxtel, fractieassistent voor Natuurlijk Nieuwkoop, is een bezige bij en helpt nieuwkomers een beetje wegwijs te worden in Nederland en het leren van onze taal. Lees hieronder haar verslag:

Woensdag 29 november:

“ Daar komt Sinterklaas al bijna aan

De pakjes moeten nu op tafel staan….”

Enkele regels uit een Sinterklaasgedicht van de taalgroep in de Bibliotheek in Ter Aar. Bestaande uit acht taalcursisten en afkomstig uit zeven verschillende landen. Een kennismaking met het oer-Hollandse sinterklaasfeest. Samen met vrijwillige taaldocenten. De meeste cursisten zijn met hun inburgering bezig en komen al sinds september wekelijks naar de taalcursus.

Om 915 uur gestart met en woordenspel op rijm. “Hap/klap”, “Piet/niet”. Maar een woord als “schenken” of “morgen”? Zoek daar maar een rijmwoord bij. De door de docenten meegebrachte rijmwoordenboeken en boekjes met sinterklaasgedichten werden gretig geraadpleegd.

De sfeer zat er goed in en het werd tijd voor het echte rijmwerk. In een kleine groep een sinterklaasgedicht maken. Minimaal zes regels.

Om 10.00 uur de komst van de Sint. “Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht” werd na enige onwennigheid meegezongen. Er volgden nog enkele liedjes. Alles gekopieerd uit het Grote Liedboek van de Sint. Woorden en zinnen uitspreken op de maat van de muziek is een goede methode om de Nederlandse taal te leren spreken. En het geeft nog plezier ook.

Eenmaal binnen kregen Sint en de Pieten een stoel aangeboden. Hilariteit en nieuwsgierigheid. Eerst een wederzijdse kennismaking. Op 22 november hebben de cursisten al een verhaal gelezen over de afkomst van Sinterklaas en er met elkaar over gesproken. En dat bleek duidelijk bij de beantwoording van vragen van Sint over de achtergrond van het Sinterklaasfeest. Maar wat was ook al weer een “Kindervriend”? Zwarte Pieten deelden daarna cadeautjes uit.

10.30 uur. Uitzwaaien van Sinterklaas en Zwarte Piet? Hoe doe je dat? Docenten moesten het wel even uitleggen. En voor de Goed Heilig Man ga je staan en zing je het afscheidslied. Tot slot loop je mee naar de uitgang en je zwaait nogmaals

Sint:” ik heb nog nooit met mensen van zoveel verschillende landen om de tafel gezeten. Afkomstig uit Spanje voelde ik me er thuis.

Joke van Boxtel

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • facebook.com/natuurlijknieuwkoop
  • @natuurlijkNK
bottom of page