top of page

Poort van Langeraar krijgt landelijke uitstraling

De inloopavond van de Langeraarseweg -zuid op 31 oktober was een groot succes. Bijna 100% van de aanwonenden was aanwezig om de nieuwe plannen voor de inrichting van de “Poort van Langeraar” te bekijken. En de aanwezigen waren nog zeer tevreden ook.

Werkgroep bewoners

Een werkgroep onder leiding van Willem Beekhuizen heeft het afgelopen jaar hard gewerkt om het deel van de bebouwde kom tot de Grote Brug in Langeraar een frisse groene, landelijke, meer natuurlijke uitstraling te geven. Een omgeving waar het goed wonen is.

Het initiatief is ontstaan nadat de gemeente Nieuwkoop de Langeraarseweg vanuit de polder had voorzien van een teerlaag met daarop steenslag. Iets wat niet was afgesproken en ook niet gecommuniceerd met de bewoners. Raadslid Kees Hagenaars, die daar zelf woonachtig is, heeft de gemeente hierop vervolgens aangesproken en aangegeven dat een wegdek tegenwoordig niet meer lawaai mag maken als het wordt vernieuwd maar juist stiller moet worden. Buurtgenoot Willem Beekhuizen had uitgezocht dat de gemeente Deventer datzelfde had gedaan waarna zij door de rechter werd verplicht de hele bovenlaag weg te halen en opnieuw te asfalteren. In een goed gesprek met wethouder Elkhuizen en zijn ambtenaren werd vervolgens afgesproken het deel tussen de bebouwde kom en de Grote brug te voorzien van geluidsarm asfalt.

Burgerinitiatief

Bij deze bespreking ontstond het idee om dit deel van de Langeraarsweg meteen grondig aan te pakken middels een burgerinitiatief waarbij de bewoners zelf met plannen komen, zelf de participatie met de buurt regelen en daarna samen met ambtenaren de plannen verder uitwerken.

Een werkgroep van vertegenwoordigers van de buurt ging vervolgens aan slag en heeft eerst zelf ideeën verzameld , dit telkens teruggekoppeld naar alle buurtbewoners en gevraagd om reacties . Toen de ideeën op papier stonden, werden ze besproken en verder uitgewerkt en aangepast met de ambtenaren van de gemeente.

Veiligheid én groene landelijke uitstraling

Naast maatregelen voor verbetering van de veiligheid krijgt de weg een nieuwe, frisse en groene landelijke uitstraling met beukenhagen en magnoliabomen. De betonuitstraling die het nu heeft gaat volledig verdwijnen. Het wordt mooi wonen aan de Langeraarseweg. Alle aanwezigen waren zeer tevreden over hetgeen de werkgroep tot stand heeft gebracht. Een uitstekende onderlinge communicatie heeft alle bewoners op één lijn gebracht. Een stukje burgerparticipatie waar de gemeente Nieuwkoop trots op kan zijn.

Het voorstel wordt in december aan de gemeenteraad aangeboden en als het meezit in het voorjaar van 2019 uitgevoerd.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • facebook.com/natuurlijknieuwkoop
  • @natuurlijkNK
bottom of page