top of page

Certificaten Participatie academie en workshops metaalvakschool

14 cursisten van de Participatie academie hebben op 11 december uit handen van wethouder Bernadette Wolters van de gemeente Nieuwkoop een certificaat ontvangen. De meeste voor het project Koken en een vijftal voor het project Gezondheid, waarvan enkelen in combinatie met het project Koken.

met Bernadette wolters en Joke van Boxtel

Kookgroep

De kookgroep heeft het heerlijke buffet voor meer dan 50 personen zelf klaargemaakt.

Een lange trainingsweg naar het certificaat is afgelegd. Een goede voorbereiding voor een gezamenlijke kookactiviteit is erg belangrijk. Vergader- en overleg discipline, samen een maaltijd opstellen, recepten afspreken en taken binnen de kookgroep. De inkoopgroep, de kookgroep en de ondersteuners. Onderwerpen als veilig en gezond eten en voor wie er gekookt wordt. De veiligheid via de zgn. Keukenregels. En inkopen doen, afrekenen en de bonnen in leveren. Er is drie keer op een andere locatie dan de Steupel een maaltijd klaargemaakt: De Vlinder, De Kaleidoskoop en de Huiskamer van de Stichting Huiskamer Noorden. Vooraf werden de locaties bezocht met een rondleiding. Meer dan het vorige jaar is er aandacht besteed aan de vaktaal en begrijpend Nederlands. En enkele vorderingen zijn duidelijk zichtbaar: afspraken nakomen. Steeds beter op tijd komen, letten op geld en bonnen inleveren. Enkele vrouwen hebben meer zelfvertrouwen gekregen en het belang van het sociaal netwerk is gegroeid.

Project gezondheid

Het project gezondheid kent al enkele jaren een vaste kern cursisten met belangstelling voor Gezondheidszorg. Een basisboek over gezondheid in Nederland op het goede taalniveau, bezoeken aan gezondheidsinstellingen en het ontwikkelen van een studeergedrag zijn belangrijke doelen. Er is een goede begeleiding om de stof te leren begrijpen en te gebruiken. Een lange weg te gaan. Met zo nu en dan een mooi resultaat. Een van de cursisten wordt ingezet als tolk bij de les en daarbuiten.

De onderlinge gezelligheid en samenhang is gegroeid.

Focus op 2019: het team van de Participatie academie is in gesprek met het Taalhuis van de bibliotheek om de landelijke training over Gezond leven, “Voel je goed” als pilot te starten met een groep van 6 tot 10 deelnemers bij de Participatie academie. Aan deze training georganiseerd door de Stichting Taal voor het Leven is een landelijk certificaat verbonden.

Workshops Metaalvakschool

Primeur voor de Metaalvakschool in Nieuwkoop op donderdagmiddag 13 december.

Negen volwassen vrouwen in Nieuwkoop starten met de eerste van de drie workshops aan de Metaalvakschool in Nieuwkoop. Als kennismaking met de Metaalvakschool en wat er zoal kan worden geleerd.

Praktijkles: een kerstboompje van ledlampjes maken. Les over materialen en gereedschappen die je daarbij nodig hebt, het gebruik ervan en informatie over veiligheid. De dames kregen een werkschort aan, een kleine gereedschapskoffer en er werd gelet op een veilige omgang met het gereedschap. Het resultaat was ernaar. Iedereen heeft een goede middag gehad. En alleen of met hulp ging iedereen met een brandend boompje naar huis.

Extra aandacht werd er geschonken aan de uitleg. Ondersteuning via de Arabische taal bleek nodig. Volgend jaar volgen nog twee workshops met een certificaat bij volledige deelname en uitvoering van enkele opdrachten.

Joke van Boxtel

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • facebook.com/natuurlijknieuwkoop
  • @natuurlijkNK
bottom of page