top of page

Bijdrage kleine duurzaamheidsmaatregelen voor eigenaren en huurders van woningen.


De gemeente Nieuwkoop gaat aan woningeigenaren vouchers verstrekken ter waarde van €70,-. Dit wordt mogelijk gemaakt door een regeling van het rijk, de RRE (Regeling Reductie Energiegebruik). Natuurlijk Nieuwkoop is blij met deze regeling en heeft in de raad van 23 april voorgesteld om het college te vragen ook een dergelijke regeling te maken voor inwoners met een huurwoning.

Bijdrage voor eenvoudige duurzame maatregelen

Berry Dors (Natuurlijk Nieuwkoop): “We zijn heel blij dat het college zo actief is ingesprongen op de mogelijkheid om gebruik te maken van de RRE van het rijk. Het geeft bewoners van eigen woningen de kans om een aantal maatregelen te nemen om het energiegebruik in huis te verlagen.” De voucher kan gebruikt worden voor het uitvoeren van eenvoudige duurzame maatregelen, zoals aanschaf van tochtstrips, radiatorfolie, een waterbesparende douchekop enzovoort. Een woningeigenaar kan ook kiezen voor advies in de vorm van een energiebesparingstraject van €70. Wethouder Bernadette Wolters (Natuurlijk Nieuwkoop): “Dit soort kleine aanpassingen helpen mee om de uitstoot van CO2 te verminderen. Tegelijkertijd ontstaat er de mogelijkheid om bewustwording en draagvlak te ondersteunen met deze stimulans.”

Geen kosten voor gemeente

Er zijn wat vragen geweest over de uitvoeringskosten, deze zijn echter zoals ze zijn en het gevolg van de eisen die het Rijk stelt aan deze regeling. Geen reden voor Natuurlijk Nieuwkoop om de regeling van de haak te laten vallen. De voucherregeling is voor de gemeente financieel neutraal; de kosten voor de uitvoering van de voucherregeling worden volledig gedekt door de RRE-uitkering.

Ook regeling voor huurders

De Rijksregeling voorziet helaas niet in een vergelijkbare stimulans voor huurders. Natuurlijk Nieuwkoop vindt het belangrijk dat de gemeente Nieuwkoop ook voor huurders iets vergelijkbaars gaat organiseren. Daarom diende de Natuurlijk Nieuwkoop fractie samen met SBN en CDA een motie in om dat te bereiken en de kosten ervan te betalen uit de Reserve Duurzaamheid. De meerderheid van de raad steunde zowel het voorstel van het college als de motie voor huurders. De VVD stemde tegen beide voorstellen.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • facebook.com/natuurlijknieuwkoop
  • @natuurlijkNK
bottom of page