Basisschool Aeresteijn krijgt tijdelijke huisvesting naast Altior


Langeraar krijgt een nieuw schoolgebouw met kinderopvang in het centrum van het dorp. Opvallend daarbij wordt de schooltuin die een prachtige groene oase gaat vormen tussen de bestaande gebouwen en het nieuwe IKC (Integraal Kind Centrum) of beter gezegd het Kindcentrum De Poel.

Veiligheid en bouwoverlast

De gemeenteraad voerde over het stedenbouwkundig kader het debat in de meningsvormende raad van 10 februari. Nieuw in het voorstel zijn de plannen voor tijdelijke huisvesting voor basisschool Aeresteijn nabij de Altiorvelden en de bouw van een appartementencomplex op het huidige schoolterrein. Anneke Zantboer, directeur van Aeresteijn wist de raad helder uit te leggen waarom het bijna onmogelijk is om tijdens de bouw in het huidige schoolgebouw te blijven zitten. Wethouder Gerben van Duin legde uit dat de kosten voor deze tijdelijke huisvesting kunnen worden betaald uit de grondopbrengsten van de woningbouw. Voor de hoge kosten van de tijdelijke huisvesting zijn dus goede redenen en is er een voldoende dekking gevonden. Natuurlijk Nieuwkoop vindt de grotere investering voor de tijdelijke huisvesting van de hele basisschool nodig voor de veiligheid van de leerlingen en omdat de periode van overlast in verband met de bouwwerkzaamheden van het nieuwe IKC en de woningen te lang is.


Architectuur en hofjeswoningen

Kees Hagenaars van Natuurlijk Nieuwkoop vroeg aandacht voor de architectuur van het nieuwe onderwijsgebouw omdat hier nauwelijks iets over was opgenomen in het stedenbouwkundige kader. “Het gebouw komt te liggen aan het kerkplein waar naast de kerk ook een aantal andere historische gebouwen gesitueerd zijn”, aldus Hagenaars. Tevens wilde hij weten of in plaats van een appartementencomplex er hofjeswoningen gebouwd zouden kunnen worden. Aan de architectuur zal volop aandacht worden besteed en mag breed worden meegedacht vanuit het dorp, zo liet wethouder Van Duin weten. Hofjeswoningen, zo werd al in antwoorden op schriftelijke vragen van Hagenaars duidelijk, nemen te veel vierkante meters in om hier te kunnen worden gebouwd. Wel gaat gekeken worden of hofjeswoningen in andere bouwplannen in Langeraar kunnen worden meegenomen.

Het raadsvoorstel wordt als hamerstuk meegenomen naar de besluitvormende raad van 24 februari.

afbeelding uit stedenbouwkundig kader

Mark van der Heide Urban Design

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • facebook.com/natuurlijknieuwkoop
  • @natuurlijkNK