Vragen over gevolgen wijziging windmolenbeleid provincie ZH
- pienenruudschrama
- 2 apr
- 4 minuten om te lezen

Natuurlijk Nieuwkoop heeft samen met D66 vragen ingediend over de gevolgen van de wijziging van het beleid van de provincie Zuid-Holland met betrekking tot windmolens voor Nieuwkoop en in het bijzonder Langeraar. De vragen worden op donderdag 3 april in de raadsvergadering tijdens de rondvraag aan het college gesteld.
(Foto - copyright WIX media)
Rondvraag besluitvormende raad - 3 april - namens Natuurlijk Nieuwkoop en D66:
Vooraf
Op donderdag 27 maart 2025 hebben vertegenwoordigers van de provincie de herziening van het provinciaal plaatsingsbeleid met betrekking tot windmolens gepresenteerd.
Â
Het beleid was tot nu toe dat grootschalige opwek wind uitsluitend langs de grote wegen zou plaatsvinden. De provincie wil nu ook grootschalige opwek mogelijk maken op andere plekken in het landschap.
Â
Er is een onderzoek gestart waarbij theoretisch haalbare locaties voor wind zijn samengesteld. Ook binnen de gemeente Nieuwkoop zijn er zulke locaties ingetekend.
Â
Voor een groot aantal raadsleden en voor de raad was dit de eerste keer dat zij informatie kregen over de koerswijziging van de provincie en de zoekgebieden in Nieuwkoop. Voor inwoners is dit helemaal nieuw.
Â
De aanleiding voor deze koerswijziging is het achterlopen op de realisatie van de Regionale Energie Strategie. Nieuwkoop levert haar aandeel binnen het samenwerkingsverband Holland Rijnland. Holland Rijnland loopt fors achter bij de realisatie van het opwekken van duurzame energie. Dit heeft gevolgen voor Nieuwkoop. We vinden het buitengewoon bijzonder dat de raad hierover tot op heden nog niet is geïnformeerd door het college.
Â
Dit is voor de fracties van Natuurlijk Nieuwkoop en D66 Nieuwkoop de aanleiding voor de volgende vragen.
Â
Ingetekende gebieden
Er zijn gebieden ingetekend in de gemeente Nieuwkoop waar 'in theorie' windmolens mogelijk zijn.
Â
Is het college en/of de organisatie hierbij betrokken geweest? Is er door de provincie gevraagd om informatie over de gebieden of input om te komen tot zoekgebieden?
Zo ja, wanneer is dit gebeurd? Zo nee, op welk moment bent u door de provincie geïnformeerd over de mogelijke aankomende wijziging van het beleid met betrekking tot grootschalige opwek via wind?
Heeft het college een visie op de (on)geschiktheid van de ingetekende gebieden waar 'theoretisch' windmolens mogelijk zijn binnen Nieuwkoop? Zo ja, kunt u deze delen? Zo nee, gaat u dit in kaart brengen?
 Â
Holland Rijnland
Holland Rijnland loopt achter bij de realisatie van de RES-doelstellingen. Nieuwkoop lijkt haar doelstellingen wel te halen.
Â
Wat zijn de oorzaken dat Holland Rijnland de doelstellingen niet realiseert?
Wat heeft u gedaan om binnen de samenwerking van Holland Rijnland de positie van Nieuwkoop aan te geven?
Welke concrete stappen heeft u genomen om te zorgen dat de oplossing wordt gezocht bij de gemeenten die achterblijven?
Als u deze dingen niet heeft gedaan, wat zijn daarvoor uw overwegingen?
Hoe speelt Holland Rijnland in op het gewijzigde beleid van de provincie, hoe is Nieuwkoop hierbij betrokken en wat zijn de gevolgen voor Nieuwkoop?
Â
Kaag en Braassem
In de presentatie van de provincie is naar voren gekomen dat Kaag en Braassem aan de provincie heeft gevraagd om de plaatsing van windmolens op de grens met Nieuwkoop/Langeraar mee te nemen in het onderzoek.
Â
Bent u hiervan op de hoogte?
Zo nee, hoe moeten we dat zien in het kader van de uitspraken van wethouder De Ridder over de goede contacten met haar collega van Kaag en Braassem en haar toezegging dat zij de bezwaren en zorgen van de inwoners van Langeraar over zal brengen in het goede overleg dat zij heeft met Kaag en Braassem?
Heeft dit overleg eigenlijk wel plaatsgevonden? Zo ja, wanneer, met wie en in welke setting?
Â
Informeren raad
Er van uitgaande dat u op enigerlei wijze door de provincie op de hoogte bent gesteld over de beleidswijziging en het aanwijzen van zoekgebieden en er van uitgaande dat u op enigerlei wijze door Holland Rijnland geïnformeerd bent over het achterblijven van de realisatie van de RES, is de vraag waarom de raad niet door u is geïnformeerd. Dat geldt ook voor het verzoek van Kaag en Braassem.
Â
Waarom heeft u tot op heden de raad niet geïnformeerd over deze ontwikkelingen? Wij verzoeken u daarbij per onderdeel (de beleidswijziging van de provincie en het aanwijzen van zoekgebieden, Holland Rijnland, Kaag en Braassem) uw overwegingen aan te geven.
Â
 Participatie inwoners
Inwoners spelen geen rol bij het onderzoek dat de provincie uitvoert. Er is geen participatie aan de voorkant. Inwoners kunnen uitsluitend een zienswijze indienen op de geselecteerde zoekgebieden.
Â
Hoe kijkt u aan tegen deze beperkte vorm van participatie?
Op welke wijze gaat u inwoners en andere stakeholders in de gemeente informeren over deze ontwikkelingen?
Gaat u een actieve rol spelen bij het overbrengen aan de provincie van de bezwaren en zorgen die er zijn en ontstaan?
Hoe gaat u de zorgen die er leven bij de inwoners van Langeraar overbrengen aan Kaag en Braassem en op welke termijn?
Ziet u mogelijkheden om, ondanks het gebrek aan provinciale participatie, inwoners van Nieuwkoop toch te betrekken bij dit proces? Zo ja, hoe?
2 april 2025
Â
Natuurlijk Nieuwkoop, René Carlier
D66 Nieuwkoop, Jop van der Pijl
Comments